<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11382979\x26blogName\x3dMazl\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://mazl.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dnl_NL\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mazl.blogspot.com/\x26vt\x3d1774602635423030890', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
          Mazl
WEPLOCH: STOER, LEEST PRETTIG    
Mazl ©2005-2012

Knopjes

Home





Get Firefox!





Browse Happy logo





Google PageRank Checker Tool

Notepad rules

Bass



kostenloser Counter


Translation




Zoeken in dit log



maandag, oktober 31, 2005

  Diwali
Op de foto hiernaast staat mijn goede vriend Manjit, uit New Delhi, India. In India wordt vanaf morgen het Diwali feest gevierd: Diwali of Divali is het lichtfeest, een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, qua belangrijkheid vergelijkbaar met Kerstmis bij ons. Het woord is afgeleid van het Sanskriet diipa'valii, dat een rij lichtjes betekent. Tijdens het feest worden dan ook door het huis heen lichtjes zoals olielampjes aangestoken.
Het feest vindt gedurende vijf dagen in het najaar plaats, wanneer de dagen korter worden en er daardoor minder licht is van de zon. Centraal gegeven van het feest is, dat het goede het wint van het kwade. Ter voorbereiding op het feest maken de mensen het gehele huis zo schoon mogelijk.
Twee jaar geleden was ik met Manjit op een Diwali feest, in Birmingham in Engeland. Ik kreeg toen ook een tika: De tika is een rode stip op je voorhoofd gemaakt van yoghurt, rijst en sindur (een rood poeder); deze tika staat voor het alzienende derde oog en is een zegening die je ontvangt van de goden. Daarnaast is de tika voor de persoon die de tika ontvangt een vorm van bescherming. Verder waren er allerlei Indiaase gerechten en was er muziek en werden er moppen verteld.
Ik heb toen ook van hem een beeldje van Ganesh gehad, dat rijkdom zou brengen.
Het was voor mij een kijkje in de Indiaase cultuur dat ik nooit zal vergeten.


Verder kom je het woord Diwali ook tegen in de muziek: Diwali-Riddim is een soort reggae met een oosters tintje. Een leuk voorbeeld is Get Busy van Sean Paul.

1 Reacties:

Op 1/11/05 18:18 zei Anonymous Anoniem ...

Hee wat leuk om zo'n feest mee te maken!

 

Een reactie posten

<< Home

Over mijzelf


Naam:
Mazl
Locatie:
Almere, Netherlands
Email:
mazl66@gmail.com
Ik ben:
man, dertiger, vader, muziek, internet, humor, ondernemer en steenbok bovendien
Mijn profiel



Laatste reacties


Flickr

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Mazl. Make your own badge here.